вівторок, 16 грудня 2014 р.

Трохи про економіку Росії і України


Зародилася дискусія в інтернеті на тему, чому проти Росії купа країн вводять санкції проти Росії. Україну підтримує чуть не весь світ, і чомусь капець нашій економіці. І невірний висновок, що економіка України, є настільки прив'язаною до економіки Росії, що погіршення її стану тягне за собою погіршення стану в Україні. Це нагадує відмазки уряду Азарова, коли він призупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, що і стало причиною початку Революції Гідності.



А чому причиною погіршення стану економіки України вважається спад економіки Росії?

По-моєму, тут спочатку треба розібратися в причинно-наслідковому звязку, ніж робити такі висновки.

В країні, ще після уряду Азарова, залишилося великий зовнішній борг, розрухана економіка, несприятлива інвестиційна ситуація, знижені золотовалютні резерви - накладаємо на це нестабільну політичну ситуацію ще від грудня місяця, війну на сході, і як наслідок повністю економічну зупинку 2 областей, зупинку майже всіх інвестицій, заморожене кредитування з-за кордону і отримуємо погіршення стану в Україні.


Беремо Росію - падіння курсу нафти само собою буде тягнути за собою подіння доларового курсу, оскільки бюджет Росії - газо/нафто орієнтовний, і привязаний до ціни за барель в доларах. Додаємо до цього купу санкцій накладених на економіку - отримуємо шаленне падіння курсу рубля і погіршення економічного стану у Росії. 


Ситуація в Україні буде стабілізовуватися, як тільки буде вирішена проблема з сходом країни. 

Такі висновки чимось нагадують ще один інформаційний вкид Росії - "Україні буде краще з Росією, бо наші економіки ще після СРСР є дуже пов'язаними".

Немає коментарів:

Дописати коментар